perjantai 13. huhtikuuta 2018

Vuorotteluvapaa Fuengirolassa: Euroopan kallein sähkö ja Ronda

Kauan pelätty sähkölasku lankesi. Se maksoi vähemmän kuin pelkäsin, mutta kuitenkin ihan liikaa. Tammikuun sähkölasku oli 117 euroa ja helmikuun 124 euroa.

Kuten arvelinkin, kalliiksi tuli asuminen tässä kylmässä asunnossa, jonne ei paista aurinko. Halvemmalla olisi päässyt, jos olisi avannut kukkaron nyörejä hieman leveämmälle ja vuokrannut asunnon, johon paistaa aurinko koko päivän.

Veden lämmittäminen syö sähköä ihan pirusti. Sähkölasku jää huomattavasti pienemmäksi, jos talon katolla on aurinkopaneeli, joka lämmittää veden. Veden lämmittäminen auringolla on sentään sallittua täällä Espanjassa.

No, oppirahat on nyt maksettu.

Maapallon asema on muuttunut aurinkoon nähden paljon siitä, kun joulukuussa muutimme tähän asuntoon, sillä nyt meidän parvekkeelle paistaa aurinko kello 8 aamulla noin 11.30 asti. Muutamana aamuna olen kantanut aamupalan parvekkeelle ja nautiskellut lämmöstä.

SUKULAISIA KYLÄSSÄ KOKO MAALISKUUN

Maaliskuu kiisi ihan siivillä sukulaisten vieraillessa meillä. Minun vanhempani ja siskoni 8-vuotias tulivat Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla kymmeneksi päiväksi ja samana päivänä, kun he lähtivät takaisin Suomeen, saapuivat mieheni vanhemmat ja sisko taaperonsa kanssa yöllä.

Harmittaa ihan valtavasti, että hiihtolomaviikolla oli surkeat ilmat. Satoi lähes joka päivä. Mutta minkäs sille mahtaa, kun ei ole ilmojen valtias.

Meidän oli tarkoitus lähteä käymään Gibraltarilla vanhempieni kanssa, vuokra-autokin oli jo varattu, mutta juuri sinä päivänä oli myrskyisä sää. Ajelimme sitten Mijasin kylään ihailemaan maisemia, mutta siellä oli niin kova sumu, ettei koko Fuengirolaa tai rannikkoa näkynyt sumun lävitse. Vietimme sitten sateisen päivän Benalmadenan Sea Lifessa. Ainakin 8-vuotias viihtyi siellä erinomaisesti.

RETKI RONDAAN

Andalusian kauneimmaksi kaupungiksi kutsuttu Ronda on rakennettu syvien rotkojen päälle Serrania de Rondan vuoristoon. Rondassa asuu 35 000 ihmistä. Fuengirolasta Rondaan on 94 kilometrin ajomatka.

Nousimme Rondaan kiharaisen mutkaista ja kapeaa vuoristotietä pitkin. Maisemat olivat huikeat! Matkalla näimme satoja tuulivoimaloita. Hassua kyllä, ne eivät mielestäni lainkaan pilanneet maisemaa, päinvastoin mieleeni tulvahti se suuri hämmästys, jonka koin Niilin risteilyn yhteydessä vuonna 2011. Bussimatkalla Kairoon näin tuhansia tuulivoimaloita, niitä oli silmänkantamattomiin.

Tällaisina hetkinä tulee aina mieleen, että viisaat ihmiset ihan oikeasti tekevät jotain maapallon pelastamiseksi ottaessaan uusiutuvia energianlähteitä käyttöön. Montakohan tuulivoimalaa Suomessa mahtaa olla? Yleltä löytämäni uutisen perusteella 700-800. Yllättävän paljon! Olen toivonut jo usean vuoden ajan, että Pasilaan pystytettäisiin tuulivoimala, koska siellä tuulee aina.

Nousu merenpinnasta Rondaa kohti veti korvat monta kertaa lukkoon. Nousu vuoristoon näkyi myös lämpötilassa. Fuengirolassa oli noin 17 astetta lämmintä lähtiessämme, mutta paikoitellen ylempänä vuoristossa oli vain 9 astetta. Onneksi perillä oli hieman lämpöisempi, mutta nyt muistan ikuisesti, että kun lähtee vuoristoon, kannattaa pukeutua lämpimästi.






Rondassa Puente Nuevon sillalta on häikäisevät näköalat kanjoniin.





Uskaltaisitko nukkua El Parador de Ronda -hotellissa? 



Lisää kuvateksti
Kanjonin läpi virtaa Guadalevin-joki.


Unissakävelijän ei kannata ostaa asuntoa rotkon reunalta.

Tällä reissulla jäi näkemättä Arabialainen kylpylä, Palacio del Rey Moron -palatsi ja Benaojanin kissaluola, mutta ehkä seuraavalla kerralla sitten. Rondassa on niin paljon nähtävää, että sinne kannattaa jäädä yöksi jo ihan senkin vuoksi, että iltaisin El Tajo -rotko valaistaan upeasti.

Lisää Rondan nähtävyyksistä löytyy täältä: /www.espanja-loma.fi/Ronda/artikkelit/rondan-nahtavyydet-top-12 





Ja sitten säätiedotus:

Maaliskuun alku oli niin sateinen, ettei rannalla tullut vietettyä aikaa ollenkaan. Ilmat lämpenivät pääsiäisviikolla. Pääsiäisviikko ja sitä seuraava viikko olivat aurinkoisia ja lämpöisiä, lämpötila kohosi paikoitellen 20 asteeseen. Tämä viikko on ollut jälleen sateinen. Täällä pitempään asuneet suomalaiset sanovat, että kevät on pahasti myöhässä.

Tänään on satanut kaatamalla koko päivän. Tänä aamuna oli 11,5 astetta lämmintä. Eli ei auttanut muu kuin vetää fleece-vaatteet ylle. Vuosi sitten täällä on ollut 28 astetta lämmintä ja aurinkoista.

Onkohan minussa sateentekijän vikaa? 😜 Vähän alkaa siltä vaikuttaa, sillä Niilin risteilyllä ollessani siellä satoi yhtenä aamuna kaatamalla. Jopa opas oli aivan ihmeissään, koska ei ole lainkaan tyypillistä, että Egyptissä sataa tammikuun puolenvälin jälkeen. Myös Thaimaassa on satanut aina, kun olen ollut siellä. Ehkä minut kannattaisi viedä Saharaan, siellä sataisi taatusti, jos menisin sinne. 😁😉😊

Joka tapauksessa olen tyytyväinen , että olen viettänyt talven täällä, koska Suomessa oli niin kylmä ja luminen talvi. Olen onnellinen, ettei minun ole tarvinnut pukea sormet verillä kymmenelle lapselle talvihaalareita päiväkodissa eikä ole tarvinnut olla ulkona palelemassa kahta kertaa päivässä jäätävässä pakkasessa. 😊





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lastenhoitajan elämä on niukkaa hyvinvointivaltiossa

kuvat Jani Leinosen Kiasma-näyttelystä Me köyhät duunarit olemme lähellä tilannetta, jossa pitää alkaa harkita rikkaiden syömistä....