sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Vuorotteluvapaa Fuengirolassa: Lumimyräkkä

Sain tiistaina 9.1.2018 parilta kaverilta viestejä Suomesta, että miten täällä nyt pärjätään lumisateen keskellä ja joko olemme käyneet hiihtämässä.

Itsekin olimme juuri tiistaiaamuna ihmetelleet Ilta-Sanomien juttua, kuvia ja videota, jossa Fuengirolan ranta oli valkoisena lumesta. Ihan piti käydä parvekkeella tarkistamassa, että onko siellä rannalla muka lunta.

Heräsin maanantaina 8.1.2018 kello yhdeksän aikaan kovaan ukkosen jyrinään. Kurkistin ikkunasta ja näin, että ulkona sataa kaatamalla ja myrskyää. Kipusin takaisin peiton alle kuuntelemaan ukkosta.

Lumi, joka peitti Carvajalin rantaa maanantaina oli itse asiassa ukkosmyrskyn rannalle ripauttama raekuuro. Carvajalin ranta sijaitsee meidän asunnolta noin kolme kilometriä itään. Mutta vuosi sitten tammikuussa täällä satoi ihan oikeaa lunta. Sitä odotellessa...

Hiihtämään täällä kyllä pääsee halutessaan. Sierra Nevadan hiihtokeskus sijaitsee kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä.


ASUNTO KUIN KELLARI

Kun suunnittelimme muuttoa tänne, haaveilin parvekkeesta, josta olisi merinäköala ja jolla nauttisin aamupalaa ihanassa auringonpaisteessa Hesarin digilehteä lukien. No, haaveeksi se jäi. Asumme Paseo Maritimo Rey de Espana -rantakadun varrella Los Bolichesin alueella. Eniten suomalaisia asuu juuri täällä Los Bolichesin sekä Los Pacosin alueilla.


 Sijainti on ihana, parvekkeelta on osittainen merinäköala ja Mijasin vuorikin näkyy, mutta teimme ihan hirvittävän virheen. Asunnon parveke ja ikkunat ovat itään päin eikä tänne paista aurinko sekuntiakaan.

Mijasin vuori lauantaina 13.1.2018.




Paseo Maritimo Rey de Espana -rantakatu.

Koska tänne ei paista aurinko, on asunto koko ajan kylmä. Vähän niin kuin kellarissa asuisi. Maksamme 78 neliöstä 700 euroa vuokraa. Asunnon todellisia kustannuksia emme vielä tiedä, sillä sähkö on täällä erittäin kallista. Joudumme pitämään ilmalämpöpumppua koko ajan päällä, ettei tänne jäädy. Sähkön lisäksi vedestä pitää maksaa erikseen.

Sähkölasku tulee kahden kuukauden välein ja vesilasku kolmen kuukauden välein. Ja kaikkihan täällä maksetaan käteisellä. Joka kuun 1.-5. päivien aikana vuokra kiikutetaan käteisenä kiinteistönvälitysfirmaan. Myöskin sähkö- ja vesilasku maksetaan käteisellä. Netin asennuksen ja kuukausimaksun pystyin maksamaan kortilla. Ja nyt samaan hengenvetoon on pakko kehua kyseisen nettifirman palvelua! Ensimmäisestä puhelinsoitosta firmalle meni vain 45 minuuttia, kun brittiläinen Simon koputti jo ovelle ja kävi asentamassa nettiyhteyden.

Tuleva sähkölasku jännittää mahan kuralle, mutta maksettava se on, oli summa mikä tahansa. Asuntoja, joihin paistaa aurinko koko päivän, ei tarvitse lämmittää ilmalämpöpumpulla koko päivää. Se on siis ihan kustannuskysymyskin.

Jo pidempään täällä asuneet suomalaiset ovat lohduttaneet, että lähes kaikki tekevät saman virheen kuin me ensimmäistä kertaa tänne muuttaessaan. Seuraavalla kerralla sitten tietää jo (jäätävästä) kokemuksesta, mihin kannattaa kiinnittää huomiota asuntoa valitessa.

Eli jos olet harkitsemassa tänne muuttoa, niin muista: Valitse asunto, jonka ikkunat ja parveke ovat etelään ja/tai länteen. Älä ikinä vuokraa/osta asuntoa, jonka ikkunat tai parveke ovat itään.

Tämä asunto oli muutenkin pommi. Joskus olisi kiva muuttaa asuntoon, jota ei tarvitsisi siivota ja kuurata lattiasta kattoon. Ehkä kerran elämässäni olen saanut kokea sellaisenkin elämyksen. Mutta kyseessä ei todellakaan ollut tämä asunto. Siivosin neljä päivää! Yksi peitoista ja suurin osa petivaatteista olivat veressä edellisen asukkaan jäljiltä, yksi vierashuoneen sängyistä oli rikki, meinasin oksentaa, kun imuroin sohvatyynyjen alusia, kaikki astiat piti pestä, koska ne olivat niin rasvassa, uuni oli ihan karseassa kunnossa, ja moppi käyttökelvoton lattioiden pesun jälkeen. Eilen jäin jumiin kylppäriin, koska oven lukko on sökönä. Kaipaan omaa jenkkisänkyäni suunnattomasti. Sängyt ovat täällä ihan kamalan kovia.




Villasukat ovat ihan ehdottomat, koska laattalattiat hohkaavat teräksistä kylmyyttä. Onneksi pakkasin useammat mukaan. Olen sen luokan villasukkafriikki, että olen pakannut villasukat mukaan myös Thaimaahan, mutta en muista, että olisin koskaan joutunut käyttämään niitä siellä.

Sisällä asunnossa tarkenee hyvin, kun on fleece-vaatteet päällä. Ne minä pakkasin matkalaukkuun ensimmäisenä tarkistettuani talvikuukausien keskilämpötilan täällä. Niin, että en minä pelkkiä kesähepeniä tänne pakannut. Paikallisethan kulkevat untuva- ja toppatakeissa ja pipot päässä.

SÄHKÖN TUOTTAMINEN AURINGOLLA KIELLETTY

Olen ihmetellyt, miksei täällä näy aurinkopaneeleja. Pilvettömiä päiviä on kuitenkin keskimäärin noin 320 vuodessa. Minulle on kerrottu, että Espanjassa sähkön tuottaminen aurinkopaneeleilla on lailla kielletty. Ja se johtuu siitä, että Espanjan valtiolla on monopoliasema sähkömarkkinoilla. Money talks! Minusta se on järkyttävää. Vettä saa lämmittää aurinkopaneeleilla.

Tällä viikolla on satanut useina päivinä. Minäkin kävin keskiviikkona lämmittelemässä Centro Finlandian saunassa. Yleiset saunavuorot ovat keskiviikkoisin ja lauantaisin. Saunamaksu on 7 euroa/2 tuntia.

Hyvä, että on satanut. Joulun tienoilla puhuttiin jo veden säännöstelystä. Se tarkoittaisi sitä, että vesi katkaistaisiin kello 22-08 väliseksi ajaksi. Toivon, että en joudu sitä täällä kokemaan. Silloin voisi tämän prinsessan patjan alla olla ihan liikaa herneitä! 😜

Tosin viikon puolivälissä patjani alle ilmestyi herne eikä nukkumisesta meinannut tulla mitään. Hyttysten inisevien hyökkäysten pitäessä hereillä mietin, että on siinä Suomen talvessa jotain hyvää: ei ole hyttysiä ainakaan puoleen vuoteen. Ennen tänne lähtöä sanoinkin parhaalle ystävälleni Elinalle, että joskus täytyy lähteä kauas nähdäkseen lähelle.

Kävimme ostamassa paikallisesta supermarketista sähköisen hyttysten karkottajan. Hyvin se on toiminut. Nyt ei ole hyttyset kiusanneet pariin yöhön.


RUISLEIPÄÄ MUMMOLASTA 


Jotta tämä vuorotteluvapaa ei nyt menisi ihan vaan sohvaperunailuksi, ilmoittauduin Sofiaopiston espanjan tunneille. Ei ollut ihan halpaa lystiä sekään: 24 tuntia maksaa 84 euroa. Ihan vaan vertailun vuoksi: Helsingin työväenopistossa saman pituisista opinnoista veloitetaan 35 euroa.

Täällä reumarannikolla ei tarvitsisi kommunikoida paikallisten kanssa ollenkaan, jos niin haluaisi. Sen verran hyvät suomenkieliset palvelut täältä löytyy: runsaasti suomalaisia ravintoloita ja baareja, ainakin kolme skandinaavista kauppaa,  suomalainen koulu, useampi parturikampaamo, hierojia, lääkäreitä, törmäsin myöskin apteekissa suomalaisiin farmaseutteihin, ainakin yhdessä pankissa on suomalaisia töissä, suomalaisia lehtiäkin ilmestyy 3 kappaletta: Olé, Se ja Fuengirola.fi. Tällä viikolla ilmestyneessä  Fuengirola.fi-lehdessä olikin juttua vuokrien noususta eli tein ihan oikeita havaintoja joulukuussa. Niin ja suomalaisia kiinteistönvälittäjiä on runsaasti.

Kävin myös tällä viikolla ostamassa ruisleipää Leipomo Mummolasta.

Seuraavassa blogikirjoituksessa voisin kertoa ihanista ei-suomalaisista ravintoloista. Eräänkin sellaisen katosta roikkuu 5000 golfmailaa.


Joulu loppui täälläkin ja arki palasi.





Joulukuusi purettiin aukiolla osiin



 ja kuljetettiin pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lastenhoitajan elämä on niukkaa hyvinvointivaltiossa

kuvat Jani Leinosen Kiasma-näyttelystä Me köyhät duunarit olemme lähellä tilannetta, jossa pitää alkaa harkita rikkaiden syömistä....